Leírás
Szeretné ezt a terméket megrendelni?
Hívjon a 20/338-9898-as telefonszámon, vagy küldjön egy üzenetet, hogy NICS terméket szeretne rendelni.
Felhívom és egyeztetjük a részleteket.
A terméke(ke)t a NICS Zrt küldi el Önnek és nekik fog fizetni is.
Üdv: Sipos István
NICS probiotikus termékek - NICS D-vitamin + Kalcium
Zsírban oldódó vitaminok csoportjába sorolható. A D3-vitamin a máj által előállított dehidrokoleszterinből a bőrben napfény hatására képződik.
A D-vitaminnak van egy jellegzetessége: kialakulásához a bőrünket érő napsugárzásra van szükség, az ultraibolya sugarak egyikének különösen megvan az a képessége, hogy a bőrön belüli szteroidokat D-vitaminná alakítsa.
A vesék és a máj teszik teljessé az ultraibolya sugárzás pozitív hatását és adják meg a lehetőséget a D-vitamin számára, hogy kifejthesse tevékenységét és átalakulhassonaktív formájába.
Sokan inkább hormonnak tekintik a D-vitamint, mint valóságos vitaminnak.
Olvassa el az oldal alján lévő D-vitamin konszenzust amit magyarországi orvosok készítettek.
Azon anyagok egyikének, melyet a belső elválasztású mirigyek állítanak elő. Legfőbb természetes forrásai: halmájolaj, szardínia, hering, tonhal, lazac, tej és tejtermékek.
Miért fontos a D-vitamin?
A D-vitamin hozzájárul a vér normál kalciumszintjének fenntartásához, a kalcium és a foszfor normál felszívódásához, hasznosulásához. ( A foszfor részt vesz a normál csontozat fenntartásában.)
Szerepet játszik a sejtosztódásban, hozzájárul az egészséges izomfunkció, csontozat, a normál fogazat fenntartásához, illetve az immunrendszer normál működéséhez.
Kalcium
A szervezetben több a kalcium, mint bármilyen más ásványi anyag. A kalcium és a foszfor együttesen felelős az egészséges csontokért és fogakért.
Az emberi test kalciumtartalmának főtömege a csontokban és a fogakban található.
A felnőtt ember csontjai kalciumtartalmának 20%-a évente felszívódik és újrapótlódik.
Felszívódásához a szervezetnek elegendő mennyiségű D-vitaminra van szüksége.
Ezen felül fontos feladatot lát el az ingerlékenység szabályozásában és az izomműködésben.
Különleges körülmények esetén, mint pl. a terhesség, utánpótlásra lehet szükség.
Legfőbb természetes forrásai: tej és tejtermékek, valamennyi sajtféle, szardínia, lazac, dió, napraforgómag, zöldfőzelékek.
Miért fontos a Kalcium?
Hozzájárul a izomműködéshez, az emésztőenzimek normál működéséhez.
Részt vesz a normál véralvadási folyamatokban, a normál energiatermelő anyagcsere-folyamatokban, a normál ingerületátvitelben.
A kalcium szükséges a normál csontozat és fogazat fenntartásához.
Ezen kívül szerepet játszik a sejtosztódási folyamatokban és a sejtek specializációjában.
Inulin és élőflóra
Az élőflórát olyan jótékony, élő mikroorganizmusok alkotják, melyek a tápcsatornában a savas közeget is túlélve segítik a bélflóra egészséges egyensúlyának fenntartását. Termékeink magas csíraszámban tartalmaznak több élőflórát és a szaporodásukat elősegítő Inulint.
A probiotikum más néven élőflóra kifejezés görög eredetű, jelentése: az életért. A mai értelemben R. B. Parker alkalmazta először a probiotikum kifejezést 1974-ben, mint azokat az organizmusokat és anyagokat, amelyek a bélrendszer mikroba-egyensúlyáért felelősek.
A probiotikumok jellemzői, hogy emberi eredetűek, nem kórokozók, ellenállnak a gyomorsav, az epe, valamint a nyál, a hasnyálmirigy és a bélnedvek emésztő enzimei hatásának. Az élelmiszerek szavatossági idejének tartalma alatt és a technológiai folyamatok során megőrzik ellenállóképességüket.
Ezen kívül a probiotikumok képesek a nyálkahártyák sejtjeihez tapadni, a potenciális kórokozók ellen antimikrobás hatást fejtenek ki, csökkentik a kórokozó mikrobák megtapadását a nyálkahártya felszínén. A probiotikumok legnagyobb részben tejsavbaktériumok és bifidobaktériumok.
A legismertebb probiotikus tejsavbaktérium-törzsek többsége a Lactobacillus, kisebb része a Streptococcus nemzetséghez tartozik.
Prebiotikumoknak nevezzük azokat a természetes tápanyagokat, amelyek jellemzően a probiotikumok kizárólagos tápanyagai, ezért elősegítik azok elszaporodását és túlsúlyba kerülését. A szájüregben, illetve a gyomor-bélcsatornában az emésztőenzimek nem bontják le a prebiotikumokat, így emésztetlenül juthatnak a vastagbélbe.
A prebiotikumok diétás rostok, de vízben oldhatók, ezért a diétás rostok közül is a legkiválóbbak. Élelmi rost funkciójuk mellett igazi hasznosságuk abban rejlik, hogy a probiotikumok kizárólagos táplálékai.
Mivel a vastagbélben már kevés az emészthető táplálék, vagyis ott relatív táplálékhiány van, az elfogyasztott prebiotikumok lehetőséget kínálnak a humánbarát bélbaktériumok elszaporodására.
Természetes állapotukban sok élelmiszerben előfordulnak, pl: csicsóka, cikóriagyökér, vöröshagyma, fokhagyma, póréhagyma, articsóka, teljes értékű gabonamagvak, búza, banán, len, spenót, káposztafélék, mangold, mustárfélék, bogyós gyümölcsök, hüvelyesek, tej és az érett sajtok többsége.
A prebiotikumok egyik fajtája az Inulinok, tulajdonképpen egy diétás rost, mely emésztetlenül jut el a vastagbélbe, fokozzák a probiotikumok szaporodását, túlsúlyba kerülésüket.
Szerepük: emésztés, bélflóra egyensúlya
A szervezetünk legnagyobb felszínnel rendelkező, mintegy 7‒9 méter hosszúságú bélrendszerünkön keresztül áll kapcsolatban a külvilággal. Így potenciális támadási helyként szolgál a kórokozók és a toxikus anyagok számára.
A bélben normális körülmények között mintegy 200-400 baktériumtörzs található. A magzati életben a jótékony baktériumok 95‒98%-ban vannak túlsúlyban.
Az egészséges bélflóra védelmet biztosít számos kórokozóval szemben, biztosítja a bélnyálkahártya épségét és segíti a szervezet számára szükséges tápanyagok felszívódását.
Számos, a szervezet számára nélkülözhetetlen vitamint termelnek. Ha az emésztőrendszer védelmi mechanizmusai gyengülnek, az többek között felszívódási folyamatok zavarát okozhatja.
A probiotikumok ahhoz, hogy képesek legyenek környezetükre hatást gyakorolni, a nagyszámú jelenlét alapfeltétel, mely a bélfolyadékban grammonként legalább 108 c.f.u. organizmust jelent.
Megfelelő mennyiségű csíraszámot tartalmaz, szakemberek által javasolt minimum x-szer 100.000.000 (százmillió) vagy x-szer 1.000.000.000 (egy milliárd) telepképző egység.
A One Year Product termékek hatféle élőflórát tartalmaznak emelt csíraszámban, továbbá a hatékonyságot növelő Inulint.
A D-vitamin szerepéről a betegségek megelőzésében és kezelésében
A D-vitamin hiány következményeivel küzdő legnagyobb magyarországi orvostársaságok közös konszenzust dolgoztak ki a D-vitamin hiány jelentőségéről, felismerési lehetőségeiről, a prevenció és a kezelés javasolt módjáról.
A konszenzus eredménye iránymutatást ad a gyakorló orvosoknak a D-vitamin hiány megelőzéséhez, kezeléséhez. Emellett szeretné ráirányítani a szakmai döntéshozók és a laikus közönség figyelmét a probléma fontosságára!
A kiadott konszenzus anyagából gyűjtöttem ki a legfontosabb információkat a D-vitaminról.
Mi a D-vitamin?
A D-vitamin nem vitamin, hanem a napfény hatására az emberi szervezetben kialakuló vagy a táplálékkal bekerülő előanyag, amiből számos lépésben aktiválódik az egyik legősibb hormon.
A bőrben 7-dehidrokoleszterolból a napfény UV-B sugárzásának hatására D3-previtamin, majd D3-vitamin alakul ki.
A bőr D-vitamin-képző kapacitása hatalmas. Nyáron fürdőruhában történő napozáskor a bőr enyhe pirulását okozó napsugárzás hatására 10-20 000 NE D3-vitamint képez.
Mi az NE? Nemzetközi Egységet jelent, ami egy gyógyszerhatástani mértékegység. Elsősorban különböző vitaminok, hormonok, vérkészítmények és vakcinák esetében használják. Ezzel megállapítható, hogy az adott készítmény 1 cseppje hány mikrogramm D-vitamint tartalmaz. Ebből pedig könnyedén kiszámítható, hogy az pontosan mennyi NE-nek felel meg.
D-vitamin esetében:
1 NE D-vitamin = 0,025 μg kolekalciferol (D3-vitamin)
1 mg kolekalciferol = 40000 NE D-vitamin
1 μg kolekalciferol = 40 NE D-vitamin
A nemzetközileg elfogadott Nemzetközi Egység lehetővé teszi, hogy a világon bárhol megvásárolt D-vitamin készítményeket könnyedén lehessen adagolni, hiszen az adott vitamin mértékegység rendszere mindenhol megegyezik.
Ez biztonságos és megbízható használatot tesz lehetővé és garantálja, hogy a szervezet megfelelő működéséhez szükséges D-vitamin mennyiséget vigyük be. A legtöbb esetben a betegtájékoztatón és a csomagoláson NE-ben adják meg a szükséges mennyiségeket, így könnyedén meg lehet állapítani a helyes adagolást.
Pusztán napsugárzással D3-vitamin túlkínálat nem alakulhat ki. Ennek oka, hogy túl sok UV-B sugárzás hatására a previtaminból inaktív anyagok képződnek és a bőr fokozódó pigmenttartalma gátolja a D3-vitamin-képzést. A fekete bőrű embereknek ezért öt-tízszer több napsugárzásra van szüksége ugyanannyi D3-vitamin képzéshez.
A D3-vitamin-képzés az életkorral jelentősen csökken, ami részben magyarázza az idősekben mért gyakori hiányt. Tíz-tizenöt perces, az arcot és a fedetlen végtagokat érő, nyári, nappali (10 és 15 óra közötti) UV-B sugárzás körülbelül 1500–3000 NE D3-vitamin képzéséhez elegendő. Sajnos a reggeli és délutáni, a késő őszi, téli és kora tavaszi napsugárzás D3-vitamin-képző hatása a mi égövünkön nagyságrendekkel kisebb.
Magyarországon a beeső napfény szöge miatt az UV-B sugárzás kb. október végétől március elejéig nem alkalmas D-vitamin szintetizálására. Ebben az időszakban szájon át történő D-vitamin bevitel ajánlott.
A szoláriumok által kibocsátott UV-A sugárzás pedig nem alkalmas D3-vitamin képzésére.
A táplálékok alacsony D-vitamin tartalma miatt a D-vitamin-ellátottság alapvetően nem étrendi kérdés. Az átlagos magyarországi étrend kb. 80 NE-et biztosít, de más országokban is csak 150 NE körül van a bevitel.
Aktív formává alakulása részben a vesében zajlik. Az aktivált D-vitamin (D-hormon) a vesében kialakuló, keringésbe kerülő része alapvetően a kalcium-anyagcserébe játszik szerepet.
A szájon át bevitt D-vitamin a vékonybélből szívódik fel. A felszívódáshoz epesavakat igényel, ezért epe- és májbetegségek károsíthatják a felszívódását.
A D-vitamin mérgezés rendkívül ritka, legtöbbször ipari balesetben fordul elő. Toxikus adagja hónapokon át adott, napi 10.000 NE felett van.
A D3 vitamin biztonságos adagja felnőtt embernek napi 4000 NE.
A D-vitamin anyagcseréje egyedülálló az emberi szervezetben. Hatása szerteágazó, szinte minden szervrendszerben érvényesül.
Az alábbiakban az emberi szervezet kiemelt területeire vonatkozó kutatási, vizsgálati eredményekről, megállapításokról tájékozódhatunk.
BŐR
A bőrben UV-B sugárzás hatására kialakuló D-vitamin az emberi szervezet legfőbb D-vitamin-forrása. A D-vitamin a bőrben aktiválódni képes és lokálisan hat a bőrsejtekre.
Régi megfigyelés, hogy a napsugárzás a pikkelysömör tüneteit enyhíti. Belsőleg pedig az ideális D-vitamin szint biztosításával kezelhető.
D-vitamin hiánya számos bőrbetegség kialakulásában játszik szerepet.
A bőrtumorok kialakulásának fontos rizikófaktora a napsugárzás. A spinalioma esetében a napsugárzás kumulativ mennyisége, a basalioma esetében inkább a bőrleégésnek van oki szerepe. A melanoma malignum kialakulását a genetikai rizikófaktoroknak valamint a gyerekkori bőrleégéseknek tulajdonítják.
D-vitamin szintézishez szükséges, az UV-B sugárzás erősségétől függően, napi 10-30 perces, a testfelszín 15%-át (arc, karok, vállak) érintő napsugárzás nem növeli a bőrrákok kockázatát. Ennél hosszabb idejű, védelem nélküli, főleg a bőr leégéséhez vezető napozás nem ajánlható.
CSONTANYAGCSERE
A D-hormon legfőbb szerepe a kalcium anyagcsere szabályozása, kalcium ellátottság biztosítása. D-vitamin szint függvényében változik a Kalcium szükséglet. D-vitamin hiánya csontritkulást, csontvesztést, csonttörést eredményezhet.
IMMUNRENDSZER
A D-vitaminnak fontos szerepe van az immunválasz szabályozásában. A fertőzésekkel szembeni védekező immunválaszt fokozza. Hiánya az autoimmun betegségek kialakulását jelentősen növeli (sclerosis multiplex, rheumatoid arthritis, 1-es diabetesz).
Az autoimmun betegségekben a D-vitamin pótlás megakadályozza az adott betegség jellemző tüneteinek kialakulását, súlyosbodását, ill. a már kialakult tünetek kezelésében is kedvező hatású. Gyermekkorban nagy adagban adott D-vitamin csökkentette az 1-es típusú diabetes kialakulását.
CARDIOVASCULÁRIS BETEGSÉGEK
A D-vitamin hiánya közvetlenül hozzájárul a szívelégtelenség, hypertonia kialakulásához, fokozza az érelmeszesedés kockázatát. A D-vitamin hiány megszüntetése a szívelégtelenségben, hypertoniában szenvedő, fokozott cardiovasculáris kockázatnak kitett személyeknél komoly javulás tapasztalható.
ENDOKRIN ÉS ANYAGCSERE
ß-sejtek inzulintermelése csökken a D-vitamin hiányos állapotban, de ez megfelelő mennyiségű pótlással visszaállítható. A D-vitamin javítja a ß-sejtek funkcióit. A D-vitamin hiány felnőtt korban növeli a 2-es tipusú diabetes kockázatát. Számos endokrin eltérés esetében kórokként felmerült a hiány, de ezek az összefüggések további vizsgálatokat igényelnek.
IDEGRENDSZER
A D-vitamin hatása az idegrendszerben, agyban, ideg- és gliasejtekben is mérhető. Hiánya az idegrendszeri betegségek kialakulási, fejlődési folyamatában igazolódott, pl.: skizofrénia, sklerozis muliplex, demencia, Parkinson-kór, epilepszia, autizmus, stroke. Immunológiai jellegű idegrendszeri hatását támasztja alá a sclerosis multiplexben igazolt szerepe. A sclerosis multiplex előfordulása az Egyenlítőtől távolodva nő a napfény csökkenése miatt. A fejlődéstani, immunrendszeri, gyulladásos és degeneratív idegrendszeri betegségekben kockázati tényező a D-vitamin hiánya.
VESE
A D-vitamin hiánya súlyosbítja a kalcium háztartás zavarát. Súlyos általános tünetekhez, az immunrendszer és keringési rendszer betegségéhez vezet. A vesebetegség már korai szakaszában meg kell kezdeni a D-vitamin pótlást. Előtte D-vitamin szintfelmérést végzése szükséges.
VÉRKÉPZÉS
A D-vitamin hiánya fokozhatja egyes hematológiai daganatos megbetegedések kialakulásának kockázatát. Rosszindulatú vérképzési betegségeknél a szintfelmérést követően a megfelelő mennyiségű D-vitamin pótlása szükséges.
TUMOROK
A D-vitamin a sejtanyagcserére kifejtett hatása révén tumorellenes. Az UV-B sugárzás hatására szervezetünkben termelődő D-vitaminnak védő szerepe van a tumor kialakulásában. Alacsony D-vitamin szint összefüggésben áll a gyomor-bél rendszeri daganatok kialakulásával.
A D-vitamin, mint prevenciós szer alkalmazása során az emlő és vastagbélrák jóval kevesebb esetben fordult elő, mint a pótlásban nem részesülőknél. A tumor kezelés megkezdése előtt ajánlott a szervezet D-vitamin szintfelmérését elvégezni, hogy a megfelelő mennyiséggel lehessen a kezelést folytatni. A daganatos betegségek kemoterápiás kezelése önmagában rizikótényező a hiány kialakulásában.
TERHESSÉG, SZOPTATÁS, NŐGYÓGYÁSZATI KÓRKÉPEK
A D-vitamin hiány várandós nőknél extrém gyakori. Az anya és a magzat csontanyagcseréjére előnytelenül hat. Az anyában csontvesztés, a magzatban koponyacsont puhaság, kalcium hiány alakulhat ki.
Szoptatás: az anyatej kis mennyiségű D-vitamint tartalmaz, a D-vitamin koncentrációja arányos az anya D-vitamin szintjével. Ezért külsőleg kell pótolni. Női fertilitásban (termékenység) is fontos szerepet játszik a D-vitamin. Ezt számos adat bizonyítja. Régóta ismert, hogy az északi országokban téli hónapokban csökken a fertilitás, amit részben a D-vitamin hiány magyaráz. D-vitamin adására a nőihormon-elválasztás fokozódik.
D-vitamin hiányos állapotban a petefészekben, méhben szövettani elváltozások alakulnak ki. Policisztás ovárium szindróma kialakulásában is komoly szerepe van a D-vitamin hiánynak.
Menopauza után is kiemelten fontosságú a nők számára a megfelelő D-vitamin ellátottság mind a csontok egészsége, mind az emlőtumor kockázatának csökkentése szempontjából.
GYEREKKOR
D-vitamin hiány kockázata igen magas a magzati korban. A magzat D-vitamin ellátottsága teljes egészében az anya D-vitamin szintjétől függ.
Az anyatej kis mennyiséget tartalmaz, D vitamin koncentrációja arányos az anya D-vitamin szintjével. Az anyának napi 4000-6000 NE-t kellene fogyasztani, hogy az anyatejben elegendő D-vitamin legyen a csecsemő számára.
A csecsemők megfelelő D-vitamin képzéséhez tavasztól őszig heti 30 percet kellene őket napoztatni csak pelenkában. A napvédő krém gátolja a D-vitamin képződést.
Mivel ebben az időszakban zajlik a csonttömeg kialakulása, ezért az ajánlott napi bevitel 2000 NE lenne. Folyamatos pótlás akkor szükséges, ha rendszeresen nem éri napsugárzás a gyermeket.
GYAKORISÁG, NÉPEGÉSZSÉGÜGYI JELENTŐSÉGE
A D-vitamin hiány rendkívül gyakori világszerte. Magyarországon a szórványos adatok ezt bizonyítják, de szükség van egy reprezentatív hazai felmérésre. A D-vitamin-szint kétszeresére emelése, a rendelkezésre álló adatok alapján, a csípőtáji törések számát 26 %-kal, az 1-es típusú diabetes előfordulását 78%-kal, az összes daganat gyakoriságát 35%-kal, az influenzás megbetegedések számát 90%-kal csökkentené.
Ez a teljes mortalitást 7-10%-kal mérsékelné, és az átlagélettartam két-három évvel nőne.
Ezeket az adatokat Magyarországra vetítve azt jelenti, hogy a teljes populáció D-vitamin pótlásának 15 milliárd forintos költségével szemben az egészségügyi kiadások 250 milliárd forinttal csökkennének.
D-vitamin hiány megelőzésére javasolt D3 vitamin-dózisok Magyarországon
Korcsoport: Csecsemők Egy napra javasolt dózis: 400-1000 NE Biztonságosan bevihető mennyiség egy napra eső felső határa: 1000 NE
Korcsoport: Gyermekek (1-6 év) Egy napra javasolt dózis: 600-1000 NE Biztonságosan bevihető mennyiség egy napra eső felső határa: 2000 NE
Korcsoport: Gyermekek (6 év felett) Egy napra javasolt dózis: 600-1000 NE NE Biztonságosan bevihető mennyiség egy napra eső felső határa: 2000 NE
Korcsoport: Serdülők Egy napra javasolt dózis: 800-1000 NE Biztonságosan bevihető mennyiség egy napra eső felső határa: 4000 NE
Korcsoport: Felnőttek Egy napra javasolt dózis: 1500-2000 NE Biztonságosan bevihető mennyiség egy napra eső felső határa: 4000 NE
Korcsoport: Túlsúlyos felnőttek Egy napra javasolt dózis: 3000-4000 NE Biztonságosan bevihető mennyiség egy napra eső felső határa: 4000 NE
Korcsoport: Terhes nők Egy napra javasolt dózis: 1500-2000 NE Biztonságosan bevihető mennyiség egy napra eső felső határa: 4000 NE
Forrás: Szupplementum Orvosi Hetilap