Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü
+36 20/338-9898

12 ok ami miatt fontos elkezdeni D-vitamint szedni!

12 ok ami miatt fontos elkezdeni D-vitamint szedni! 

Fogyasszon NICS élőflórás D-vitamint 4.000 NE-es adagban, élőflórával kombinálva. A legjobb párosítás az immunrendszer támogatására. 

A napi adag ára: 108 Ft. Szegeden gyártott és csomagolt Minőség Nagydíjas magyar termék.  

D-vitamin szerepéről a betegségek megelőzésében és kezelésében

D-vitamin hiány következményeivel küzdő legnagyobb magyarországi orvostársaságok közös konszenzust dolgoztak ki a D-vitamin hiány jelentőségéről, felismerési lehetőségeiről, a prevenció és a kezelés javasolt módjáról.

A konszenzus eredménye iránymutatást ad a gyakorló orvosoknak a D-vitamin hiány megelőzéséhez, kezeléséhez. Emellett szeretné ráirányítani a szakmai döntéshozók és a laikus közönség figyelmét a probléma fontosságára!

A kiadott konszenzus anyagából látja kigyűjtve a legfontosabb információkat a D-vitaminról.

Mi a D-vitamin?

A D-vitamin nem vitamin, hanem a napfény hatására az emberi szervezetben kialakuló vagy a táplálékkal bekerülő előanyag, amiből számos lépésben aktiválódik az egyik legősibb hormon.

A bőrben 7-dehidrokoleszterolból a napfény UV-B sugárzásának hatására D3-previtamin, majd D3-vitamin alakul ki.

A bőr D-vitamin-képző kapacitása hatalmas. Nyáron fürdőruhában történő napozáskor a bőr enyhe pirulását okozó napsugárzás hatására 10-20 000 NE D3-vitamint képez.

Mi az NE?  Nemzetközi Egységet jelent, ami egy gyógyszerhatástani mértékegység. Elsősorban különböző vitaminok, hormonok, vérkészítmények és vakcinák esetében használják. Ezzel megállapítható, hogy az adott készítmény 1 cseppje hány mikrogramm D-vitamint tartalmaz. Ebből pedig könnyedén kiszámítható, hogy az pontosan mennyi NE-nek felel meg.

D-vitamin esetében:

NE D-vitamin = 0,025 μg kolekalciferol (D3-vitamin)

1 mg kolekalciferol = 40000 NE D-vitamin

1 μg  kolekalciferol = 40 NE D-vitamin

A nemzetközileg elfogadott  Nemzetközi Egység lehetővé teszi, hogy a világon bárhol megvásárolt D-vitamin készítményeket  könnyedén lehessen adagolni, hiszen az adott vitamin mértékegység rendszere mindenhol megegyezik.

Ez biztonságos és megbízható használatot tesz lehetővé és garantálja, hogy a szervezet megfelelő működéséhez szükséges D-vitamin mennyiséget vigyük be. A legtöbb esetben a betegtájékoztatón és a csomagoláson NE-ben adják meg a szükséges mennyiségeket, így könnyedén meg lehet állapítani a helyes adagolást.

Pusztán napsugárzással D3-vitamin túlkínálat nem alakulhat ki. Ennek oka, hogy túl sok UV-B sugárzás hatására a previtaminból inaktív anyagok képződnek és a bőr fokozódó pigmenttartalma gátolja a D3-vitamin-képzést. A fekete bőrű embereknek ezért öt-tízszer több napsugárzásra van szüksége ugyanannyi D3-vitamin képzéshez.

D3-vitamin-képzés az életkorral jelentősen csökken, ami részben magyarázza az idősekben mért gyakori hiányt. Tíz-tizenöt perces, az arcot és a fedetlen végtagokat érő, nyári, nappali (10 és 15 óra közötti) UV-B sugárzás körülbelül 1500–3000 NE D3-vitamin képzéséhez elegendő. Sajnos a reggeli és délutáni, a késő őszi, téli és kora tavaszi napsugárzás D3-vitamin-képző hatása a mi égövünkön nagyságrendekkel kisebb.

Magyarországon a beeső napfény szöge miatt az UV-B sugárzás kb. október végétől március elejéig nem alkalmas D-vitamin szintetizálására. Ebben az időszakban szájon át történő D-vitamin bevitel ajánlott.

A szoláriumok által kibocsátott UV-A sugárzás pedig nem alkalmas D3-vitamin képzésére.

A táplálékok alacsony  D-vitamin tartalma miatt  a  D-vitamin-ellátottság  alapvetően  nem  étrendi  kérdés.  Az   átlagos  magyarországi étrend kb. 80 NE-et biztosít, de más országokban is csak 150 NE körül van a bevitel.

Aktív formává alakulása részben a vesében zajlik. Az aktivált D-vitamin (D-hormon) a vesében kialakuló, keringésbe kerülő része  alapvetően a kalcium-anyagcserébe játszik szerepet.

A szájon át bevitt D-vitamin a vékonybélből szívódik fel. A felszívódáshoz epesavakat igényel, ezért epe- és májbetegségek károsíthatják a felszívódását.

A D-vitamin mérgezés rendkívül ritka, legtöbbször ipari balesetben fordul elő. Toxikus adagja hónapokon át adott, napi 10.000 NE felett van.

A D3 vitamin biztonságos adagja felnőtt embernek napi 4000 NE.

A D-vitamin anyagcseréje egyedülálló az emberi szervezetben. Hatása szerteágazó, szinte minden szervrendszerben érvényesül.

Az alábbiakban az emberi szervezet kiemelt területeire vonatkozó kutatási, vizsgálati eredményekről, megállapításokról tájékozódhatunk.

BŐR

bőrben UV-B sugárzás hatására kialakuló D-vitamin az emberi szervezet legfőbb D-vitamin-forrása.  A D-vitamin a bőrben aktiválódni képes és lokálisan hat a bőrsejtekre.

Régi megfigyelés, hogy a napsugárzás a pikkelysömör tüneteit enyhíti. Belsőleg pedig az ideális D-vitamin szint biztosításával kezelhető.

D-vitamin hiánya számos  bőrbetegség kialakulásában játszik szerepet. 

A bőrtumorok kialakulásának fontos rizikófaktora a napsugárzás. A spinalioma esetében a napsugárzás kumulativ mennyisége, a  basalioma esetében inkább a bőrleégésnek van oki szerepe. A  melanoma malignum kialakulását a genetikai rizikófaktoroknak valamint a gyerekkori bőrleégéseknek tulajdonítják.

D-vitamin szintézishez szükséges, az UV-B sugárzás erősségétől függően, napi 10-30 perces, a testfelszín 15%-át (arc, karok, vállak) érintő napsugárzás nem növeli a bőrrákok kockázatát. Ennél hosszabb idejű, védelem nélküli, főleg a bőr leégéséhez vezető napozás nem ajánlható.

CSONTANYAGCSERE

A D-hormon legfőbb szerepe a kalcium anyagcsere szabályozása, kalcium ellátottság biztosítása. D-vitamin szint függvényében változik a Kalcium szükséglet. D-vitamin hiánya csontritkulást, csontvesztést, csonttörést eredményezhet.

IMMUNRENDSZER

A D-vitaminnak fontos szerepe van az immunválasz szabályozásában. A fertőzésekkel szembeni védekező immunválaszt fokozza. Hiánya az autoimmun betegségek kialakulását  jelentősen növeli (sclerosis multiplex, rheumatoid arthritis, 1-es diabetesz).

Az autoimmun betegségekben a D-vitamin pótlás megakadályozza az adott betegség jellemző tüneteinek kialakulását, súlyosbodását, ill. a már kialakult tünetek kezelésében is kedvező hatású. Gyermekkorban nagy adagban adott D-vitamin csökkentette az 1-es típusú diabetes kialakulását.

CARDIOVASCULÁRIS BETEGSÉGEK

A D-vitamin hiánya közvetlenül hozzájárul a szívelégtelenség, hypertonia kialakulásához, fokozza az érelmeszesedés kockázatát.  A D-vitamin hiány megszüntetése a szívelégtelenségben, hypertoniában szenvedő, fokozott cardiovasculáris kockázatnak kitett személyeknél komoly javulás tapasztalható.

ENDOKRIN ÉS ANYAGCSERE

ß-sejtek inzulintermelése csökken a D-vitamin hiányos állapotban, de ez megfelelő mennyiségű pótlással visszaállítható. A D-vitamin javítja a ß-sejtek funkcióit. A D-vitamin hiány felnőtt korban növeli a 2-es tipusú diabetes kockázatát. Számos endokrin eltérés esetében kórokként felmerült a hiány, de ezek az összefüggések további vizsgálatokat igényelnek.

IDEGRENDSZER

A D-vitamin hatása az idegrendszerben, agyban, ideg- és gliasejtekben is mérhető. Hiánya az idegrendszeri betegségek kialakulási, fejlődési folyamatában igazolódott, pl.: skizofrénia, sklerozis muliplex, demencia, Parkinson-kór, epilepszia, autizmus, stroke. Immunológiai jellegű idegrendszeri hatását támasztja alá a sclerosis multiplexben igazolt szerepe. A sclerosis multiplex előfordulása az Egyenlítőtől távolodva nő a napfény csökkenése miatt. A fejlődéstani, immunrendszeri, gyulladásos és degeneratív idegrendszeri betegségekben kockázati tényező a D-vitamin hiánya.

VESE

A D-vitamin hiánya súlyosbítja a kalcium háztartás zavarát. Súlyos általános tünetekhez, az immunrendszer és keringési rendszer betegségéhez vezetA vesebetegség már korai szakaszában meg kell kezdeni a D-vitamin pótlást. Előtte D-vitamin szintfelmérést végzése szükséges.

VÉRKÉPZÉS

A D-vitamin hiánya fokozhatja egyes hematológiai daganatos megbetegedések kialakulásának kockázatát. Rosszindulatú vérképzési betegségeknél a szintfelmérést követően a megfelelő mennyiségű D-vitamin pótlása szükséges.

TUMOROK

A D-vitamin a sejtanyagcserére kifejtett hatása révén tumorellenes.  Az UV-B sugárzás hatására szervezetünkben termelődő D-vitaminnak védő szerepe van a tumor kialakulásában. Alacsony D-vitamin szint összefüggésben áll a gyomor-bél rendszeri daganatok kialakulásával.

A D-vitamin, mint prevenciós szer alkalmazása során az emlő és vastagbélrák jóval kevesebb esetben fordult elő, mint a pótlásban nem részesülőknél. A tumor kezelés megkezdése előtt ajánlott a szervezet D-vitamin szintfelmérését elvégezni, hogy a megfelelő mennyiséggel lehessen a kezelést folytatni. A daganatos betegségek kemoterápiás kezelése önmagában rizikótényező a hiány kialakulásában.

TERHESSÉG, SZOPTATÁS, NŐGYÓGYÁSZATI KÓRKÉPEK

A D-vitamin hiány várandós nőknél extrém gyakori. Az anya és a magzat csontanyagcseréjére előnytelenül hat. Az anyában csontvesztés, a magzatban koponyacsont puhaság, kalcium hiány alakulhat ki.  

Szoptatás: az anyatej kis mennyiségű D-vitamint tartalmaz, a D-vitamin koncentrációja arányos az anya D-vitamin szintjével. Ezért külsőleg kell pótolni. Női fertilitásban (termékenység) is fontos szerepet játszik a D-vitamin. Ezt számos adat bizonyítja. Régóta ismert, hogy az északi országokban téli hónapokban csökken a fertilitás, amit részben a D-vitamin hiány magyaráz. D-vitamin adására a nőihormon-elválasztás fokozódik. 

D-vitamin hiányos állapotban a petefészekben, méhben szövettani elváltozások alakulnak ki. Policisztás ovárium szindróma kialakulásában is komoly szerepe van a D-vitamin hiánynak.

Menopauza után is kiemelten fontosságú a nők számára a megfelelő D-vitamin ellátottság mind a  csontok egészsége, mind az emlőtumor kockázatának csökkentése szempontjából.

GYEREKKOR

D-vitamin hiány kockázata igen magas a magzati korban. A magzat D-vitamin ellátottsága teljes egészében az anya D-vitamin szintjétől függ.

Az anyatej kis mennyiséget tartalmaz, D vitamin koncentrációja arányos az anya D-vitamin szintjével. Az anyának napi 4000-6000 NE-t kellene fogyasztani, hogy az anyatejben elegendő D-vitamin legyen a csecsemő számára. 

A csecsemők megfelelő D-vitamin képzéséhez tavasztól őszig heti 30 percet kellene őket napoztatni csak pelenkában. A napvédő krém gátolja  a D-vitamin képződést.

Mivel ebben az időszakban zajlik a csonttömeg kialakulása, ezért az ajánlott napi bevitel 2000 NE lenne. Folyamatos pótlás akkor szükséges, ha rendszeresen nem éri napsugárzás a gyermeket.

GYAKORISÁG, NÉPEGÉSZSÉGÜGYI JELENTŐSÉGE

A D-vitamin hiány rendkívül gyakori világszerte. Magyarországon a szórványos adatok ezt bizonyítják, de szükség van egy reprezentatív hazai felmérésre. A D-vitamin-szint kétszeresére emelése, a rendelkezésre álló adatok alapján, a csípőtáji törések számát 26 %-kal, az 1-es típusú diabetes előfordulását 78%-kal, az összes daganat gyakoriságát 35%-kal, az influenzás megbetegedések számát 90%-kal csökkentené.

Ez a teljes mortalitást 7-10%-kal mérsékelné, és az átlagélettartam két-három évvel nőne.

Ezeket az adatokat Magyarországra vetítve azt jelenti, hogy a teljes populáció D-vitamin pótlásának 15 milliárd forintos költségével szemben az egészségügyi kiadások 250 milliárd forinttal csökkennének.

D-vitamin hiány megelőzésére javasolt D3 vitamin-dózisok Magyarországon            

Korcsoport: Csecsemők Egy napra javasolt dózis: 400-1000 NE Biztonságosan bevihető mennyiség egy napra eső felső határa: 1000 NE

Korcsoport: Gyermekek (1-6 év) Egy napra javasolt dózis: 600-1000 NE Biztonságosan bevihető mennyiség egy napra eső felső határa: 2000 NE

Korcsoport: Gyermekek (6 év felett) Egy napra javasolt dózis: 600-1000 NE NE Biztonságosan bevihető mennyiség egy napra eső felső határa: 2000 NE

Korcsoport: Serdülők Egy napra javasolt dózis: 800-1000 NE  Biztonságosan bevihető mennyiség egy napra eső felső határa: 4000 NE

Korcsoport: Felnőttek Egy napra javasolt dózis: 1500-2000 NE Biztonságosan bevihető mennyiség egy napra eső felső határa: 4000 NE

Korcsoport: Túlsúlyos felnőttek Egy napra javasolt dózis: 3000-4000 NE Biztonságosan bevihető mennyiség egy napra eső felső határa: 4000 NE

Korcsoport: Terhes nők Egy napra javasolt dózis: 1500-2000 NE Biztonságosan bevihető mennyiség egy napra eső felső határa: 4000 NE

Forrás: Szupplementum Orvosi Hetilap

A SIPI WEB-BOLT D-vitamin ajánlata  a NICS D-vitamin + Kalcium + 6 fajta probiotikum